Thursday, February 28, 2008

Huussiosaamisesta vientituote?

Hmm, yllättäen tästä hieman hassuksi kirjoitetusta infosta löytyi kiinnostava näkökulma.

Nokian vesikriisin opetus oli, että "puhdistettu" jätevesi sisältää kaikenlaista norovisrus tyyppistä kamaa - ja järviveden juominen ei ole niin hyvä idea. Mutta olisiko pienjätevesien käsittelytekniikasta vientituotteeksi?

Ylen MOTtimestään lähteneen Olli Aunolan elämäntyö lienee punataudin saaminen palautettua Suomalaiseen kultuuuuriin - saen verran innokkaasti ainakin hänestä tämä on ihan turhaa puhaa, kuten kaikki muukin mihin YM osallistuu. Ainola lienee syytä hastaa juomaan teknistä jätevettä - ainakin hänen tyttöystävänsä jo bloggaasi sen veraan runsaasti noro-vitsejä, että ilmeisesti hyttystenpäästö ei Ollia haittaa.


KUTSU TIEDOTUSTILAISUUTEEN 5.3. klo 12.00 Suomen ympäristökeskukseen (Mechelininkatu 34a, Helsinki)

Käymälän puute on vakava, mutta vaiettu ongelma

YK on julistanut tämän vuoden sanitaatiovuodeksi. Tavoitteena on saada ilman käymälää tai kunnollista sanitaatiota olevien ihmisten lukumäärä puolitettua vuoteen 2015 mennessä. Käymäläseura Huussi ry edistää kuivakäymälöiden leviämistä Suomessa ja muualla maailmassa. Salarakkaan häätö -näyttely pystytetään Suomen ympäristökeskukseen (os. Mechelininkatu 34 a, Helsinki) kertomaan sanitaation tarpeesta ja kuivakäymälöiden eduista.

Näyttelyn avulla Käymäläseura Huussi ry lisää tietoisuutta sanitaation vaietusta ongelmasta. Maailmassa 2,6 miljardia ihmistä on vailla käymälää, ja 5000 lasta kuolee päivittäin jätösten saastuttaman juomaveden takia. Monissa maissa tytöt eivät käy koulua, koska kouluilta puuttuvat käymälät. Käymälä kuitenkin saataisiin jokaiselle tarvitsevalle samalla rahalla, jonka eurooppalaiset käyttävät vuodessa jäätelönsyöntiin.

Ohjelma

Klo 12.00 Tervetuloa Salarakkaan häätö -näyttelyn avajaisiin
Käymäläseura Huussi ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Pietilä

Klo 12.15 Avajaispuhe
Sanitaatiovuoden suojelija ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen

Klo 12.30 Maailman ensimmäinen Huussilähettiläs
kansanedustaja Satu Taiveaho kertoo tulevista tehtävistään

Klo 12.45 Suomen haja-asutuksen jätevesiosaamisesta vientituote?
Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi

Klo 13.00 tuottaja Outi Nummi tutustuttaa näyttelyyn

Näyttely kertoo sarjakuvan ja faktan avulla arvokkaiden ravinteiden ja haitallisten mikrobien joutumisesta vääriin paikkoihin. Siinä esitetään myös ratkaisu ongelmaan. Näyttelyyn liittyvän tarinan ja siihen liittyvät maalaukset on tehnyt kuvataiteilija Tiina Poutanen. Avajaispäivänä on myös mahdollisuus kuvata ja kokeilla kuivakäymälöitä Suomen ympäristökeskuksen pihalla.

Näyttely on auki yleisölle SYKEssä ma - pe 6.3 - 31.3.2008 klo 8-16. Maaliskuun jälkeen näyttely lähtee kiertämään eri puolille Suomea.

No comments: