Saturday, March 15, 2008

Bonnierien journalistipalkinto uutisankalle!

Journalismikritiikille kerrankin kunnollista pohdittavaa. Arvostetut journalistit palkitsevat ansiokkaan jutun, jossa legenda ylitti todellisuuden ja median mopo karkasi käsistä.

Juttu: "Venäläiset väärensivät Pohjoisnavan sukelluskuvat"

Todellisuus: Sukellusjutun ennakkomateriaalissa oli suomessa tehtyjä Mir sukellusveneitä esittelviä erilaisia kuvia. Osa niistä oli kuvattu pintavedessä osana Titanic-elokuvan kuvauksia. Reuters käytti kuvia kuvituksena ennakkoon kertomatta, että kyse on kuvituksesta. Asia tulkittiin, etteivät venäläiset olleet sukeltaneet Pohjoisnavan alle ja olivat väärentäneet kuvat.

Jutun jälkeen: Kuvia Pohjoisnavan alta saatiin jakeluun vasta kun sukellusveneet olivat palanneet pintaan. Kiistely arktisen merenpohjan omistuksesta jatkuu.

UUtisankka: Toki kuvissa oli tössitty, mutta siis ennakkomateriaalin uutisoiminen uutisena - ja jos silmä kädessä ei hoksaa, että veden alla valoa on vain pinnassa... ja kun sukellusveneitä on kaksi niin mistä hempuitista niistä kahdesta on otettu kuva kun muilla vehkeillä sinne pohjaan ei pääse?

Tarkemmin Aamulehti 15.3.2008 yleisonosasto. (Aamulehden päätoimittaja oli muuten jakamssa suurta journalismipalkintoa.)

Innovaatijournalismiin voisi muuten ottaa kunnismaininnan vuoden innovaatiokuvalle.
Tämä ei tarkoita sinisten CSI-estetiikalla varustettujen värien käyttöä (niistä olisi palkittu ehkä v. 2000) - vaan abstraktien asia-aiheiden visualisoinnissa onnistumista.

No comments: