Thursday, April 17, 2008

Suomen valtio joutui rakentamaan kännykkäverkon

Ilmeisesti toimitustyössä unohtuu ensin tolkku ja sitten loputkin kyvyt ymmärtää asioita. Suomen valtio todellakin joutui rakentamaan oman kännykkäverkon - ja syynä oli Soneran myyminen Ruotsalaiselle telialle. Vai kuinka se nyt olikaan?


Todellakin Suomen valtio joutui rakentamaan oman kännykkäverkon. Sen nimi on Suomen Erillisverkot Oy - ja aiemmin omistajana oli myös Sonera. Erillisverkot Oy operoi Tetra tekniikkaa käyttävää VirVe (viranomaisverkkoa).

Eikö olekin hirveää, kun valtio omistaa mobiilioperaattorin? Toisaalta valtionyhtiönä Erillisverkot Oy voi tuottaa VirVe palvelut kuten omistaja haluaa ja omistajan tuottovaatimuksella. Kenen tahansa yksityisen omistajan tuottovaatimus olisi se normaali 30%:n käyttökate. Käyttäjiä ovat Presidentti ja muut viranomaistahot ja muutamat järjestöt (kuten SPR ja jotkut vapaaehtoisjärjestöt).


Päivän Uutinen YLE:n toimituksen omatuotantoisesta ideariihestä EI ole heidän parhaimpia suorituksiaan eikä ylpeimpi hetkiä. Kaikki on saantu yksityskohtia myöden menemään pieleen.

Puolustuvoimilla on aina ollut oma tietoliikenneverkkonsa. Joskus aiemmin se toimi linkkiyhteyksillä, nykyisin sillä on oma valokuituverkkonsa. Siirrettävät tiedot sisältävät muuten ilma- ja merivalvontakuvan. Ehkä sellainen normaaliälyinen apina olisi myös oivaltanut, että kyse EI ole Internetverkosta, joka on yhteydessä muihin verkkoihin.

Kursiivilla toisesta tajunnan ulottuvuudesta peräisin olevat osat. Ehkä siellä toimituksessa on hieman pössytelty.


Valtio joutuu uusimaan tietoliikenneverkkonsa - huolimattomuus kostautuu Julkaistu 17.04.2008, klo 03.40 (päivitetty 17.04.2008, klo 09.10)

Valtio joutuu paikkaamaan kymmenen vuoden takaisen huolimattomuutensa ja rakentaa itselleen uuden raskaan tietoliikenteen runkoverkon. Hankkeeseen on vuosina 2009 - 2016 varattu rahaa 197 miljoonaa euroa eli yhtä paljon kuin valtion maksuosuuteen länsimetrossa.
Turvaverkon nimellä kulkeva, viranomaisten tietoliikenneverkko joudutaan rakentamaan käytännössä uudelleen, koska aikanaan valtion varoilla tehty ja muun muassa julkisen hallinnon käyttämä dataverkko päätyi yksityistämishuumassa ruotsalaisen TeliaSoneran omaisuudeksi ja valtion vallan ulottumattomiin.

YLE Uutisten tietojen mukaan yli 200 miljoonaa euroa nielevää hanketta on valmisteltu hallituksessa runsas vuosi kaikessa hiljaisuudessa.

Kimmoke uuden verkon rakentamiseen oli hätääntyneiden turvallisuusviranomaisten havainto: venäläistaustainen Altimo-ryhmä on ollut aikeissa hankkia määräysvallan TeliaSonerasta, kun Ruotsin valtion myy omistamiaan osakkeita. Markkinahuhujen mukaan tällä hetkellä yhtiöstä on kiinnostunut ranskalainen France Telecom.

Yksityistämishuumassa ei osattu pelätä seurauksia

Suomalaisviranomaiset ovat pelänneet, että olennainen osa valtion kriittisistä tietoyhteyksistä päätyy ei-toivotuille ulkomaalaisille omistajille tai ainakin valtion valvonnan ulottumattomiin. Tällaista kauhukuvaa ei osattu kuvitella Soneran vuonna 1998 pörssiin vieneessä Paavo Lipposen (sd.) ensimmäisessä hallituksessa eikä Lipposen toisessa hallituksessa, joka myi Soneran ruotsalaisille vuonna 2002.

TeliaSoneran palveluita käyttävät lukuisat valtion virastot ja ministeriöt. Näistä niin kutsutuista datanet-yhteyksistä ovat riippuvaisia myös monet suuryritykset.

Pelkästään tämän vuoden budjetissa uuden verkon rakentamiseen on varattu rahaa 12 miljoonaa euroa.

Valtiolla verkkoa varten sama summa kuin länsimetroon

Hanketta valvovaa ohjausryhmää johtaa valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Risto Volanen. Hänelle on keskitetty myös valta päättää siitä, mitä asiasta kerrotaan. Volasen mukaan tälle vuodelle varattuja rahoja käytetään pääasiassa suunnitteluun.

Volanen ei halua arvioida uuden verkon kokonaiskustannuksia. Valtion kehyspäätöksen mukaan hankkeeseen on vuosina 2009 - 2016 varattu rahaa 197 miljoonaa euroa eli suurin piirtein yhtä paljon kuin valtion maksuosuuteen länsimetrossa tai jalkaväkimiinojen korvaamiseen.

Volasen mukaan valtiolla on luonnollinen tarve pitää huoli siitä, että tärkeät yhteydet toimivat kaikissa oloissa.

Ohjausryhmä toimii suoraan pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) alaisuudessa. Hankeryhmässä on mukana 25 eri turvallisuusviranomaisten virkamiestä.


---

Valtion virastot kilpailuttavat puhelin,. mobiili ja datayhteyksiä EU säännösten mukaisesti.
TeliaSoneran tuotenimi on tuossa kummitteleva Datanet, Elisalla on omansa vastaava kuten TDCsongilla ja Finnetillä.

Jos Altimon omistus on ongelma, miksi yhteyksiin ei käytetänä noita noin kolmea muuta verkkoa?

Suuryrityksillä ei ole kiinnostusta eikä asiaa Valtion Turvaverkkoon, tai siis on - jos ovat myös Virve käyttäjiä. Mökikeilijöillekään ei Turvaverkkoa rakenneta elävöittämään maaseutua.

Olisiko pitänyt pitää Keisarillinen telegraafilaitos valtion tilivirastona? Ehkä vaikkapa TDCsongin mielestä.

Aivan. Kyse ei ole julkisesta verkosta. Kymmenessä vuodessa muuten verkon uusiminen on tarpeen.


YLE:n idiootti voisi muuten miettiä kenen neronleimauksesta tuokin uutinen on taas syntynyt - ja kannattaako samaa lähdettä käyttää jatkossa.

No comments: