Saturday, January 31, 2009

Suomi elvyttää puolalaisia rakennusmiehiä

Suomen hallituksen infrastruktiiri (tiet, rautatiet) tulevat tarpeeseen. Erilaisilla listoilla ja äänestäjäponetiaaliharkinnassa hankkeet olivatkin jo vuosia. Pienellä painettua tekstiä vain ei ole taidettu lukea ajtuksella.

EU:ssa julkiset hankkeet kilpailutetaan koko EU.n laajudella, kuten asiaan kuuluu. Se rakentaa joka sen halvimmalla tekee. Tämä säästää veronmaksajien rahoja, joka on juuri oikea asia.

Käytännössä ne 10 - 15 000 työpaikkaa säilyvät kilpailukykyisimmillä rakentajilla. Jos kaikki hankkeet menevät vain suomalaiskansallisille yrityksille, on syytä epäillä kartellia tai lahjontaa.

Talouden nousun kannalta tärkeimmät hankkeet ovat ne, jotka ovat juuri valmistuneet tai valmistumassa. Niiden avulla vahvistetaan ja mahdollisestetaan kannattavaa kestävää taloudellista toimintaa.

Vuosaaren suursatama, Tampereen eteläinen ohitustie, E18 Turkuun - nämä hankkeet ovat sankaritekoja. Helsingin konserttitalo valmistuu liian myöhään houkutellakseen syvimmässä lamassa matkailijoita.

Oleellinen kysymys on, että mitä infrahankkeet tuovat todelliselle taloudelle valmistuttuaan. Ovatko ne hyödyllisiä ihmisille ja yhteiskunnan toiminnalle? Lisäävätkö ne onnellisuutta?

Ihmisten oma valinta johtaa myös järkevään toimintaan. Pallaveron alennus on siksi hyvä asia, vaikkakin hieman hidasvaikutteinen.

Taloyhtiöiden veroalen seuraukset ovat todennäköisesti yhtä surkeat kuin ruoan arvonlisäveron alennus. Hinnat ovat aina korkeimmat mahdolliset. Siksi näissäkin veroale ei mene hintoihin vaan katteisiin. Putkiremontit ovat 10% kalliimmat kuin ilman veroalea, ruoan hinta nousi jo ennakoivasti. Niin, öljyn ja polttoaineiden hinnan lasku ei ole näkynyt missään, nousu kylläkin. Hintajousto selvisi, ei tarvetta alennuksiin.

Jos tarkoituksena on työllistää rakentajia, huono homma. Lopputuloksellekin olisi oltava käyttöä. Silloin ei ole väliä kuka rakentaa - vaan onko veronmaksajien rahat käytetty oikein. Tämä on sama syy miksi siltarumpolitiikkaa on vastustetatva kaikin mahdollisin voimin - vaikka millaisia karvalakkilähetystöjä kävisi ajamassa omaa etuaan.

No comments: