Sunday, March 1, 2009

Iron Sky vs. Mannerheim - suomalaisen elokuvan uusi rahoitus

Elokuva-alalle uusi rahoitusmalli vai tekemistapa? Suomessa on käynnissä kaksi uudenlaista hanketta. Toinen julkisuuden erityisessä suojeluksessa toinen toimittajien tutkan alapuolella.

Renny Harlin (80-luvun leffoja tehnyt ohjaaja) Mannerheim elokuvana haavoittui tai kaatui tanskalaisten uskon puutteeseen. Elokuvaan myydään tv-kampanjalla pääsylippuja ennen ensimmäistäkään otosta.

Timo Vuorensalola (StarWreck ohjaajan) Iron Sky on puolestaan hyvässä vauhdissa, edellinekin elokuva tehtiin ilman rahaa. Tällä kertaa mynnissä on 2 000'war bonds' pakettia, joiden sisältö jopa kerrotaan.

Ero on suuri - Iron Sky paketissa sentään kerrotaan mitä saa - ja tekijät ovat myös kiitollisia tuesta. Mannerheimin tekijät tarjoavat numeroidun pääsylipun (ou jee), ja siinä se sitten olikin.

Iron Sky tuotanto myös luottaa yhteisön voimaan. Ieoita voi kewrtoa, edistymisestä kerrotaan suoraan, traileria ja musikkia voi muokata... StarWrekissä yhteisön voima oli myös tuotannossa ja levityksessä.

Oma perstuntumani on, että Iron Sky leffa valmistuu, mutta Mannerheimistä jävät jäljelle vain numeroidut pääsyliput. Joka tapauksessa Star Wreckin jalkeen Iron Sky on jotain aivan muuta elokuvatuotannossa kuin mitä tähän saakka on tehty.

Taistelu elokuva-alan tulevaisuudesta on alkanut.

No comments: